Επιλογή Σελίδας

ΠΑΡΑΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ – Αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, οι οποίοι πραγματοποιούν ενάλιες έρευνες στα ανοικτά των ακτών της Παραλίου Καισάρειας (Caesarea Maritima), έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

 

Η ανακάλυψη ενός χρυσού δαχτυλιδιού με χαραγμένη τη μορφή του Καλού Ποιμένα (φωτ. Israel Antiquities Authority)

 

Τα ευρήματα προέρχονται από τα ναυάγια δύο πλοίων που βυθίστηκαν κοντά στη βόρεια πλευρά της πόλης κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου. Τα ναυαγισμένα κύτη των δύο πλοίων και τα φορτία τους ανακαλύφθηκαν διάσπαρτα μόλις 4 μ. κάτω από το νερό.

 

Το χρυσό δακτυλίδι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα με έναν πράσινο πολύτιμο λίθο σκαλισμένο με τη μορφή του Καλού Ποιμένα (φωτ. Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority).

 

«Τα πλοία πιθανότατα ήταν αγκυροβολημένα σε κοντινή απόσταση και ναυάγησαν από καταιγίδα», ανέφεραν οι Jacob Sharvit και Dror Planer της Marine Archaeology της IAA. «Ενδέχεται να είχαν αγκυροβολήσει στα ανοικτά μετά από δυσκολία, ή φοβούμενοι θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, καθώς οι ναυτικοί γνωρίζουν καλά ότι η πρόσδεση σε ρηχά, ανοιχτά νερά έξω από ένα λιμάνι είναι επικίνδυνη και επιρρεπής σε καταστροφές», σημείωσαν οι δύο επιστήμονες.

 

Η ανακάλυψη ερυθρού πολύτιμου λίθου με χαραγμένη μια λύρα (φωτ. Israel Antiquities Authority).

 

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι αυτά που πιστεύεται ότι ήταν προσωπικά αντικείμενα των επιβαινόντων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα χρυσό δαχτυλίδι με ενσωματωμένο πράσινο πολύτιμο λίθο που απεικονίζει νεαρό ποιμένα ενδεδυμένο με χιτώνα και με κριάρι ή πρόβατο στους ώμους του. Η παράσταση πιστεύεται ότι είναι το χριστιανικό σύμβολο του «Καλού Ποιμένα», μια πρώιμη απεικόνιση του Ιησού, υποδηλώνοντας ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν πιθανότατα ένας Χριστιανός (της Παλαιοχριστιανικής περιόδου). Ανακαλύφθηκε επίσης ένας ερυθρός πολύτιμος λίθος, που πιστεύεται ότι κάποτε βρισκόταν ενσωματωμένος σε ένα δακτυλίδι, με λαξευμένη παράσταση λύρας, γνωστής στην εβραϊκή παράδοση ως «Άρπα του Δαβίδ» και στην ελληνική μυθολογία ως «Λύρα του Απόλλωνα».

 

Ο ερυθρός λίθος με χαραγμένη μια λύρα (φωτ. Yaniv Berman/Israel Antiquities Authority)

 

Βρέθηκαν επίσης ένα χάλκινο ειδώλιο με τη μορφή αετού, αποτροπαϊκές καμπάνες για να διώχνουν τα κακά πνεύματα, ένα άγαλμα Ρωμαίου ηθοποιού με προσωπείο κωμωδίας, πήλινα αγγεία και μια μεγάλη σιδερένια άγκυρα. Ο θησαυρός περιελάμβανε ακόμη εκατοντάδες ασημένια και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα που χρονολογούνται από τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ.

Πηγή: www.timesofisrael.com

Το χρυσό δακτυλίδι με τη μορφή του Ιησού ως Καλού Ποιμένα (φωτ. Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority).