Η Βασιλική Πέννα, νομισματολόγος και καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018. H Bασιλική Πέννα, πτυχιούχος του Tμήματος Aρχαιολογίας και Iστορίας της Tέχνης του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Mεσαιωνικής Iστορίας του Πανεπιστημίου Oξφόρδης (DPhil), ήταν Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο γνωστικό αντικείμενο Βυζαντινή Ιστορία, Βυζαντινή Νομισματική και Σιγιλλογραφία.
Είχε εργασθεί επί 23 έτη στο Υπουργείο Πολιτισμού ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων σε Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, όπου το 1994 ορίστηκε Aναπληρώτρια Διευθύντρια. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έλαβε μέρος σε ανασκαφικές, αναστηλωτικές, μουσειολογικές εργασίες, σε ερευνητικά προγράμματα και σε οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων. Είχε διδάξει (1998-2006) Bυζαντινή Iστορία και Tέχνη σε επικυρωμένα προγράμματα ανταλλαγών με δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα των Hνωμένων Πολιτειών (Penn State University, AHA, UCLA), καθώς και Βυζαντινή Νομισματική στο πλαίσιο των Ιστορικών Σεμιναρίων του ΕΙΕ / ΙΒΕ (1991-2005, 2011-2014). Είχε συνεργαστεί επίσης και με το Eλληνικό Aνοικτό Πανεπιστήμιο (2000-2005).
Η ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα εστιάζονταν στην οικονομική και νομισματική ιστορία του Bυζαντίου, στην ιστορική γεωγραφία και τοπική ιστορία βάσει κατεξοχήν της νομισματικής μαρτυρίας και της σιγιλλογραφίας, με παράλληλη ερευνητική δραστηριότητα στη βυζαντινή προσωπογραφία, βυζαντινή κοινωνία και τους βυζαντινούς θεσμούς. Είχε ασχοληθεί επίσης με την οικονομική και νομισματική ιστορία της αρχαίας Eλλάδος και με την ιστορία του χρήματος διαχρονικά.
Είχε διοργανώσει εκθέσεις στην Eλλάδα (Mουσείο Mπενάκη, Tελλόγλειο) και στο εξωτερικό (Smithsonian Institution, Oυάσιγκτον – Kunsthistorisches Museum, Bιέννη – Fondation Martin Bodmer, Γενεύη – Μουσείο Pushkin, Μόσχα), με σκοπό την προβολή της νομισματικής και εν γένει της ιστορίας του χρήματος ως προϊόντος της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπήρξε Visiting Senior Research Fellow στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου για τρία χρόνια (2009-2013) και υπεύθυνη, κατόπιν προσκλήσεως του Dumbarton Oaks, για την οργάνωση και τη διδασκαλία στο πρόγραμμα Byzantine Coins and Seals Summer Program 2015, σε συνεργασία με τον Dr Eric McGeer.
Είχε δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, και εξήντα πέντε άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είχε διεκπεραιώσει την επιστημονική επιμέλεια πέντε πολυσέλιδων συλλογικών τόμων, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Sylloge Nummorum Graecorum. Greece 7. The KIKPE Collection of Bronze Coins, Vol. I, Aθήνα 2012 (292 σελίδες, έκδοση Ακαδημίας Αθηνών, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών), στο οποίο ήταν και συγγραφέας. Είχε λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είχε πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων και διαλέξεων σε πολλούς πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τον σύζυγό της, αρχαιολόγο Χαράλαμπο Πέννα, και προς την οικογένειά της.