Ανδρομάχη Γκαζή
Η Ανδρομάχη Γκαζή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπστημίου. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge (Αγγλία), όπου ολοκλήρωσε M.Phil στην Αρχαιολογία με πεδία ειδίκευσης την πολιτιστική διαχείριση και τη μουσειολογία. Εκπόνησε διδακτορικό στο Τμήμα Μουσειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leicester (Αγγλία) με υποτροφία του Ιδρύματος «Α.Σ. Ωνάσης».
Από το 1994 έως το 2007 εργάστηκε ως μουσειολόγος σε μουσεία και ως μουσειολόγος-μελετήτρια. Έχει εκπονήσει πληθώρα μουσειολογικών μελετών και έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολλές εκθέσεις σε μουσεία διαφόρων τύπων. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για την ανέγερση νέων μουσείων. Οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Παιδικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το πλοίο-μουσείο «Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ» και τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Καλλιθέας στην Αθήνα, τα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Αρχαίας Ολυμπίας, Καλαμάτας και Αρχαίας Μεσσήνης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Χανιά, το Ανοικτό Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Αρχιτεκτονικής στη Ζάκυνθο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Μουσείο του Μυκηναϊκού Αποικισμού της Κύπρου στη Μάα-Παλαιόκαστρο (Πάφος).
Από το 2001 ως το 2003 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003 διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει συνεργαστεί με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και «Μουσειακές Σπουδές» του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Τετράδια Μουσειολογίας και μέλος της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNESCO για το πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου». Είναι, επίσης, μέλος του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), της Museums Association (Βρετανία), της American Association of Museums και της επιτροπής NAME (National Association of Museum Exhibitions).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει πλήθος δημοσιεύσεων στα ελληνικά και τα αγγλικά.