ΓΕΛΑ, ΣΙΚΕΛΙΑ – Κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας στην πόλη Γέλα της Σικελίας ανακαλύφθηκε τμήμα αρχαίας ταφής, που φαίνεται να ανήκει σε ελληνική νεκρόπολη του 7ου αι. π.Χ. Μέχρι στιγμής, κατά μήκος της μικρής λωρίδας του δρόμου όπου γίνονται οι εργασίες, βρέθηκε μια πήλινη υδρία, η οποία περιείχε τα οστά νεογέννητου μωρού και μέρη από τον σκελετό ζώου, και άλλα ελληνικά αγγεία, ενώ μια σαρκοφάγος, με άθικτο σκελετό, η οποία πιστεύεται ότι ανήκει στην ίδια περίοδο, ανακαλύφθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2019 στη Γέλα.
«Δύο εβδομάδες μετά τη σημαντική ανακάλυψη της ελληνικής νεκρόπολης, η Γέλα μάς παρέχει και άλλες εξαιρετικές μαρτυρίες του παρελθόντος της» δήλωσαν οι αρχές. Η περιοχή, όπου έγιναν οι ανακαλύψεις, πιστεύεται ότι είναι τμήμα νεκρόπολης η οποία (σύμφωνα με την εφημερίδα La Sicilia) ανασκάφηκε αρχικά στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Paolo Orsi.
«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η Γέλα της Σικελίας αποτελεί σημαντικό μέρος της αρχαίας ιστορίας μας. Η Γέλα πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία ενός από τους πρώτους οικισμούς Ελλήνων αποίκων από τη Ρόδο και την Κρήτη. Οι πρόσφατα ανασκαμμένοι τάφοι θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί από τους ιστορικούς», δήλωσαν οι σικελικές αρχές «καθώς πιστεύεται ότι διατηρούν τα ερείπια των πρώτων αποίκων μαζί με δείγματα της υπέροχης κεραμικής που έφεραν μαζί τους».
Πηγή: www.thelocal.it | archaeologynewsnetwork.blogspot.com