ΙΣΡΑΗΛ – Οι αρχαιολόγοι, από την Ακαδημία Κολέρετ Κιννερέτ και το Nyack College της Νέας Υόρκης πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει την Εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, που, σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε στον χώρο της οικίας των δύο Αποστόλων .
Το χωριό Βηθσαϊδα , όπου ζούσαν τα αδέλφια, είναι σήμερα μέρος του Bteikha Nature Reserve κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι οι ανασκαφείς αποκάλυψαν μια μεγάλη εκκλησία βυζαντινής εποχής με δομικά στοιχεία, ανάμεσα στα άλλα, από γυαλί. «Αυτά είναι μωσαϊκά τοίχων και εμφανίζονται φυσικά μόνο σε εκκλησίες», εξηγεί ο καθηγητής R. Steven Notley από το Nyack College. Το κτήριο φαίνεται ότι έχει άξονα Α-Δ και διαχωρίζεται σε έναν κεντρικό χώρο με δύο κλίτη, γνωρίσματα που απαντώνται σε βυζαντινές εκκλησίες.
Επίσης βρέθηκαν μαρμάρινα τεμάχια από το τέμπλο, καθώς και ψηφιδωτά δάπεδα και κεραμίδια, στοιχεία που χαρακτηρίζουν μεγάλα κτήρια. Μιλώντας για την υπόθεση ότι ανακάλυψαν την Εκκλησία των Αποστόλων, ο Notley είπε στην Haaretz: «Πρόκειται για την ιστορική παράδοση που έχουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αμφισβητούμε», αναφερόμενος στον απολογισμό του Βαυαρού Επισκόπου Willibald που επισκέφθηκε το Ιερό Οικόπεδο το 725 μ.Χ. και έγραψε για την εκκλησία που είδε και σημάδεψε την τοποθεσία της οικίας των Αποστόλων, ενώ βάδιζε από την Καπερναούμ στο Κούρσι.
Αυτή είναι η μοναδική εκκλησία που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις δύο αυτές πόλεις, εξηγούν οι αρχαιολόγοι, και φαίνεται ότι χρονολογείται στην περίοδο που υποθέτουμε. Επιπλέον, η εκκλησία βρέθηκε κοντά σε υπολείμματα ενός οικισμού της ρωμαϊκής εποχής, που ταιριάζει με τη θέση της Βηθσαϊδα, όπως περιγράφεται τον 1ο αι. μ.Χ. από τον Ρωμαίο ιστορικό Φλάβιο Ιωσήπο, δήλωσε στους Times του Ισραήλ, ο Mordechai Aviam, καθηγητής στην Ακαδημία Κολέρετ Κίνερετ.
Με βάση πάνω από 100 νομίσματα που βρέθηκαν, φαίνεται ότι ο ναός κτίστηκε τον 5ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 7ου ή του 8ου αιώνα. Ωστόσο, η ταύτιση της εκκλησίας παραμένει θεωρητική μέχρι να βρεθεί οριστική απόδειξη, όπως λ.χ. μια επιγραφή. «Θα ήταν φυσιολογικό να βρούμε μια επιγραφή σε εκκλησία της βυζαντινής περιόδου, μνημονεύοντας το γεγονός κτίσης της, για παράδειγμα», δήλωσε ο καθηγητής Notley.
Οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι, καθηγητές Notley και Aviam, από καιρό πίστευαν ότι το σημερινό χωριό el-Araj είναι η βιβλική Βηθσαϊδα , αν και δεν υπήρχε προηγουμένως κάποια εκκλησία, και για αυτό οι άλλοι επιστήμονες αμφισβήτησαν την ταύτιση. «Τώρα έχουμε μια εκκλησία όπου οι προσκυνητές λένε ότι ήταν εκκλησία. Οι πρώτες μαρτυρίες για την εκκλησία πάνω από την οικία του Πέτρου την χαρακτηρίζουν ως βασιλική. Θα μπορούσε να περιγραφεί ως βασιλική, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πληρέστερα», αναφέρει ο Notley.
Πηγή: www.haaretz.com