ΛΟΝΔΙΝΟ - Μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, είναι «κοντά», δήλωσε στο BBC πρώην σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα (Parthenon Sculptures deal 'close', ex-Greek official says), η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη ανέφερε ότι «φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων που κλάπηκαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το δημοσίευμα έρχεται αφότου ο Κιρ Στάρμερ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν για συνομιλίες στην Downing Street. Ωστόσο, τα Γλυπτά δεν συζητήθηκαν στην έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά.
Η καθηγήτρια Σταματούδη, δήλωσε ότι πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν ήταν σίγουρη αν ήταν «αρκετά κοντά». Σύμφωνα με την ίδια, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία» που θα περιλαμβάνει και άλλες αρχαιότητες που θα σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα. Οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι «μυστικές», δήλωσε η καθηγήτρια Σταματούδη, προσθέτοντας ότι αν και δεν εμπλέκεται προσωπικά σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού».
Γλυπτά του Παρθενώνα: Θετικό το κλίμα λέει η Μενδώνη
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υποστήριξε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει γενικά θετικό κλίμα για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Όπως ανέφερε η κα Μενδώνη, «γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν διαβουλεύσεις [με το βρετανικό μουσείο]», συμπληρώνοντας ότι «πιθανότατα θα γίνει και κάποια συζήτηση για το θέμα των Γλυπτών. Ας κάνουμε λίγο υπομονή».
«Κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο με όλη την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει ένα κλίμα το οποίο είναι θετικό για όλες τις περιπτώσεις επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους», είπε. «Υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας στην τόπο της γέννησης τους. Αυτό είναι ένα ηθικό θέμα το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων και γενικά την πολιτιστική πολιτική διεθνώς» υποστήριξε. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία συνεχής ένταση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας. Η κυβέρνηση ολόκληρη εργάζεται για αυτό, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού».
Πηγή: BBC