CYA – To College Year in Athens διοργανώνει την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023, 7 μ.μ., διαδικτυακή διάλεξη με θέμα Divided Monument. The controversy over the Parthenon sculptures, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους σε μια συζήτηση που προκαλεί σκέψη σχετικά με τη διαμάχη γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σε αυτή τη συνεδρία, ο καθηγητής Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στη Σχολή Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study στο Princeton, θα μιλήσει για την περίπλοκη διαμάχη γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Αναλογιζόμενη 40 χρόνια συστηματικών προσπαθειών για επανένωση και σχεδόν 15 χρόνια μετά τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, η διάλεξη θα διερευνήσει νομικά, ηθικά και ακαδημαϊκά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την επανένωση των γλυπτών. Πέρα από τα επιχειρήματα, η ομιλία θα εντοπίσει εμπόδια, θα συζητήσει γιατί η αντιμετώπιση αυτού του μνημείου δεν πρέπει να δημιουργήσει προηγούμενο και θα προτείνει στρατηγικές για λύση.
Στη συζήτηση αυτή θα συμμετάσχει η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, Καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο Αθηνών με ειδίκευση στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για να συμμετάσχετε σε αυτή τη διάλεξη, εγγραφείτε χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή εκδήλωση, η εγγραφή θα διασφαλίσει ότι θα λάβετε την ηχογράφηση, η οποία θα σταλεί εντός 1-2 ημερών μετά τη διάλεξη.
29 Νοεμβρίου 2023 | Online Lesseon Discussion Zoom
Μετά την εγγραφή, θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης Zoom για να συμμετάσχετε στη συζήτηση. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις μέσω της λειτουργίας Chatbox ή Q&A στο Zoom.
Ο Άγγελος Χανιώτης είναι Έλληνας ιστορικός και μελετητής κλασικών σπουδών, γνωστός για την πρωτότυπη και ευρεία έρευνα στην πολιτιστική, θρησκευτική, νομική και οικονομική ιστορία της ελληνιστικής περιόδου και της ρωμαϊκής Ανατολής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης την ιστορία της Κρήτης και την ελληνική επιγραφική. Είναι καθηγητής στη Σχολή Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study στο Princeton, μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και εκδότης του περιοδικού Classical Studies Mnemosyne.
Ο κ. Χανιώτης πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1982, το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 1984 και έλαβε Habilitation από το ίδιο ίδρυμα το 1992. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης από το 1993 έως το 1998 και Επισκέπτης Καθηγητής και Ανώτερος Ερευνητής στο All Souls College της Οξφόρδης από το 2006 έως το 2010. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης από το 1987 έως το 2006 και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Αρχαίας Ιστορίας της σχολής από το 1998 έως το 2006. Το 2008, εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό ως καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στη Σχολή Ιστορικών Σπουδών του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών.
Το 2000, το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης απένειμε στον Χανιώτη το Κρατικό Βραβείο Έρευνας. Το 2001, το Ίδρυμα Alexander von Humboldt του έδωσε το Anneliese Maier Research for Pure Research. Το 2014, η κυβέρνηση της Ελλάδας του απένειμε τον Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Η Ειρήνη Σταματούδη είναι Καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κύπρος) και δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο Αθηνών (Ελλάδα). Ειδικεύεται στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας και στο Δίκαιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι κάτοχος πτυχίων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο Νομικής) και το Πανεπιστήμιο του Leicester - Ηνωμένο Βασίλειο (LL.M., Ph.D.).
Από το 2007 έως το 2018 διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (αρμόδιος κρατικός οργανισμός για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας). Έχει διδάξει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leicester, στο κοινό LL.M. του Πανεπιστημίου του Τορίνο, ILO και WIPO, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στην Ακαδημία του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και σε διάφορα άλλα ακαδημαϊκά μαθήματα. Επί σειρά ετών διετέλεσε νομική σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, όπου χειρίστηκε τις περίφημες υποθέσεις επιστροφής 4 αριστουργημάτων από το Μουσείο J.P. Getty (Λος Άντζελες) και από τη συλλογή Leon Levy &; Shelby White (Νέα Υόρκη).
Από το 1999 έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές διαπραγμάτευσης για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και σήμερα είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα βιβλία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και δικαίου πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως. Μερικά από τα γραπτά της θεωρούνται διεθνώς έργα αναφοράς.