ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - Την Τρίτη, 19.12.2023 στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Πράξης «Εκσυγχρονισμός και Ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής – Επικοινωνίας» έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ.» και στην έναρξη λειτουργίας του έργου της ψηφιακής αναβάθμισης στο ΕΑΜ.
Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με ευσύνοπτη παρέμβαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΑΜ καθηγητή Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΑΜ και σημείωσε ότι, αν και το έργο ξεκίνησε πριν από τη μετατροπή του Μουσείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αυτό υιοθετήθηκε και «αγκαλιάστηκε» από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία εξήρε το υψηλό επαγγελματικό φρόνημα των υπαλλήλων του ΕΑΜ και την αφοσίωσή τους στην προαγωγή και ανέλιξη του Μουσείου και εξέφρασε την ευχή να πραγματοποιηθούν και άλλα τέτοια έργα.
Ακολούθησε η τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του ΕΑΜ δρος Άννας Βασιλικής Καραπαναγιώτου, η οποία παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ύψους 1.500.000,00 ευρώ, ένα πρόγραμμα που αναβαθμίζει την εμπειρία των επισκεπτών μέσα σ’ ένα Μουσείο με 9.000 τ.μ. μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, 65 αίθουσες, 15.000 μοναδικά ή ομαδικά εκθέματα διαφόρων κατηγοριών. Τόνισε ότι με το ολιστικό αυτό πρόγραμμα – πρωτοποριακό σε διεθνές επίπεδο – το Μουσείο γίνεται ανοικτό σε όλους, διάφανο, προσβάσιμο με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία, ένα Μουσείο χωρίς αποκλεισμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Πάνω από 900 επιλεγμένα εκθέματα κατανέμονται σε 40 κύκλους ακουστικών θεματικών ξεναγήσεων σε έξι γλώσσες. Για να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους πρόκειται για 40 podcasts, ραδιοφωνικές εκπομπές που αφηγούνται ιστορίες για τον έρωτα και την απιστία, για τον πόλεμο και την ειρήνη, για τον αθλητισμό και τις γιορτές, για τη γυναίκα και τον καλλωπισμό, για την ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπείες, για τους πρώτους υπολογιστές και τάμπλετ, για τη δημοκρατία και μορφές πολιτευμάτων, για τα ταξίδια και τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση, για δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία. Ιστορίες παλιές αλλά και τόσο σύγχρονες»… «Μία διαδραστική εφαρμογή που λειτουργεί στην είσοδο και στην έξοδο του Μουσείου αφορά μεταξύ άλλων στην αποστολή ηλεκτρονικών επιστολικών δελταρίων, e-cards δηλαδή, που θα επιτρέπει στον επισκέπτη σε πραγματικό χρόνο να στέλνει τις κάρτες του σε φίλους, αφήνοντας το αποτύπωμα της εμπειρίας του πριν ακόμη αποχωρήσει από το Μουσείο. Στους σταθμούς της εφαρμογής αυτής ο επισκέπτης αναπτύσσει την δική του προσωπική σχέση με το Μουσείο».
Το λόγο πήρε ακολούθως η Υπουργός Πολιτισμού, η οποία τοποθετήθηκε σχετικά με τον πολύπλευρο και εξελισσόμενο διαρκώς ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη εποχή. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Τα Μουσεία σε καμία περίπτωση πλέον δεν είναι στραμμένα στο παρελθόν και μόνο – και μιλώ για τα αρχαιολογικά δημόσια μουσεία, τα μουσεία που ανήκουν στη δημόσια σφαίρα. Επαναλαμβάνω, τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα και μαζί με την κοινωνία, στην οποία ανήκουν και την οποία υπηρετούν». Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο του ΕΑΜ ανέφερε «Υπό την έννοια αυτή, το πρόγραμμα, το οποίο εντάξαμε το 2021 στο τότε χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ 2014-2020, εξυπηρετεί αυτή ακριβώς την πολιτική. Ήταν ένα έργο, το οποίο θα το δείτε στη συνέχεια, το οποίο δεν περνάει, δεν οδηγεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μόνο στην ψηφιακή εποχή, αλλά εξασφαλίζει την καθολική προσβασιμότητα. Είτε μιλάμε για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, είτε μιλάμε για όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να δουν τον ελληνικό πολιτισμό στη μεγαλύτερη κιβωτό του διεθνώς, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ή ακόμα να μετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Πλέον με τον τρόπο ανάπτυξης του συγκεκριμένου προγράμματος, όλα αυτά είναι προσβάσιμα στο διεθνές κοινό».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον κ. Νίκο Παπαθανάση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Radiant και εκπρόσωπο της αναδόχου Space – Radiant, ο οποίος εξήρε την αγαστή συνεργασία του συνόλου του προσωπικού (επιστημονικού, διοικητικού και φυλακτικού) της αναθέτουσας με την ομάδα έργου του Αναδόχου. Παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές δράσεις – παραδοτέα του έργου, όπως την δημιουργία ακουστικών ξεναγήσεων, ξεναγήσεων για ειδικά κοινά, την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των Θησαυρών του Φωτογραφικού Αρχείου. Κατόπιν αναφέρθηκε στην Ομάδα έργου του αναδόχου και πόσο σκληρά αγωνίστηκε να περατώσει με επιτυχία (διοικητικά και επιστημονικά) ένα γιγάντιο έργο, με πολλές πτυχές, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέλος, ο κ. Νίκος Διαμαντόπουλος, μίλησε με ενθουσιασμό για τη συνεργασία της εταιρείας με το Μουσείο, ενώ παρουσίασε τη δωρεά της AEGEAN για την κατασκευή μίας μοντέρνας και αισθητικά άρτιας εγκατάστασης για την έκδοση εισιτηρίων στο χώρο υποδοχής του Μουσείου. Ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε τη στενή σχέση Πολιτισμού και Τουρισμού και δήλωσε πως “Ο ελληνικός πολιτισμός διέπεται από αξίες που αγκαλιάζει ολόκληρη η ανθρωπότητα και ως μέρος αυτού του παγκόσμιου γίγνεσθαι πρέπει να διεκδικήσει την θέση που του αρμόζει. Και αυτή είναι η υψηλότερη. Η Marketing Greece και η AEGEAN θα σταθούν αρωγοί σε αυτή την τόσο σημαντική διεκδίκηση.”
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, στις οποίες απάντησαν η Υπουργός Πολιτισμού και η Γενική Διευθύντρια του ΕΑΜ.
Μετά από τη συνέντευξη τύπου, όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν από στελέχη του Μουσείου και του αναδόχου σε όλες τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Μουσείου, οι περισσότεροι δε από αυτούς απέστειλαν στο τέλος τη δική τους ψηφιακή επιστολική κάρτα σε φίλους και οικείους μέσα από τους χώρους του Μουσείου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΑΜ, δρ Μαρία Λαγογιάννη, Αντιπρόεδρος, και Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος, η νέα Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ δρ Ολυμπία Βικάτου, ο Διευθυντής του Μουσείου Κανελλοπούλου δρ Νίκος Παπαδημητρίου, ο επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθ. Παναγιώτης Ιωσήφ, η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας των Φίλων του ΕΑΜ Άννα Μιχοπούλου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου δρ Περίανδρος Επιτροπάκης και το προσωπικό του Μουσείου.
Μετά από το τέλος της ξενάγησης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό με πλήρη λειτουργία όλων των ψηφιακών εφαρμογών όσο και του ανανεωμένου χώρου υποδοχής.
Όλες οι εφαρμογές προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.