ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στο θεσμό της εβδομάδας δράσης (15-21 Απριλίου 2019) για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που φέτος έχει ειδικό θέμα, «Η αρχαιολογία στην Οθόνη» με τις ακόλουθες δράσεις:
1. Δευτέρα, 15 Απριλίου και ώρα 19:30, Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»: Προβολή της ταινίας «Επιστροφή», παραγωγής του Μουσείου. Η ταινία, διάρκειας 23΄ και 8΄΄, με πρωτότυπη μουσική κι αφήγηση στην ελληνική γλώσσα και με αγγλικούς υπότιτλους, συνδέει την ιστορία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με τη βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε με το πρώτο (χρυσό) βραβείο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Μέσων για τα Μουσεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της AVICOM της Διεθνούς Επιτροπής Οπτικοακουστικών Μέσων και Νέων Τεχνολογιών, Εικόνας και Ήχου του ICOM, στην κατηγορία ταινία μεγάλης διάρκειας για τη συγκεκριμένη ταινία παραγωγής του. Η ταινία σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκανδαλάρη, δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων από το πρώτο άνοιγμα του Μουσείου στο Κοινό (1994-2014).
Για την ταινία θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκανδαλάρης και η Προϊσταμένη του ΜΒΠ Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
2. Τρίτη, 16 Απριλίου, ώρα 19:30, Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»:
Α. Διάλεξη της αρχαιολόγου, σκηνοθέτριας Ελένης Στούμπου-Κατσαμούρη με τίτλο «Αρχαιολογικές ιστορίες στην οθόνη». Θα παρουσιαστεί η ιστορία των αρχαιολογικών ταινιών από το 1930, που έχουμε τις πρώτες λήψεις σε ανασκαφές, μέχρι την εποχή των hypermedia.
Β. Προβολή της ταινίας «ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ. Μια ψηφιακή περιήγηση με τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας», παραγωγής του Α.Ι.Μ.Θ.Σ., σε συνεργασία και μετά από πρόσκληση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η ταινία διάρκειας 15΄ και 26΄΄, με αγγλικούς υπότιτλους αποτελεί μία συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με το Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012 και θέμα τη ζωγραφική των ταφικών μνημείων της μόνιμης έκθεσης (αίθουσα 3) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Μια πρωτοποριακή για την εποχή της παραγωγή που στηρίζεται στην τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας με στόχο την ανάδειξη της εικονογραφίας, θεματολογίας, της τέχνης και τεχνικής, των αισθητικών αξιών και των συμβολισμών ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνόλου ταφικών τοιχογραφιών από τον 3ο έως και τον 6ο αι. Σκηνοθεσία, λήψη και επεξεργασία εικόνας: Ελένη Στούμπου – Κατσαμούρη, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια. Επιστημονική επιμέλεια, κείμενα, αφήγηση: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Προϊσταμένη του ΜΒΠ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Είσοδος ελεύθερη