Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΟΫΝΤ, ΛΟΝΔΙΝΟ - Βρισκόμενη σε έναν ασβεστολιθικό λόφο ψηλά πάνω από την πόλη, η Ακρόπολη των Αθηνών στην Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου, ο χώρος υπήρξε φρούριο, θρησκευτικό κέντρο και σημαντικό πολιτιστικό μνημείο στενά συνδεδεμένο με τις ιδέες της ομορφιάς και της αιωνιότητας.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ ήταν ήδη «ένας άνθρωπος ώριμων χρόνων» όταν ταξίδεψε στην Αθήνα για πρώτη και τελευταία φορά το 1904, συνοδευόμενος από τον μικρότερο αδελφό του, Αλέξανδρο. Η ελληνική ιστορία και μυθολογία τον ενέπνευσαν βαθιά από την παιδική του ηλικία, αλλά το ταξίδι ήταν αποτέλεσμα απροσδόκητων αλλαγών στα ταξιδιωτικά του σχέδια εκείνη τη χρονιά.

Όταν έφτασε στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης, ατενίζοντας τη θάλασσα, ο Φρόυντ βίωσε ένα αίσθημα έκπληξης και δυσπιστίας που τον προβλημάτιζε για δεκαετίες. Το 1936, έγραψε για την εμπειρία του σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Γάλλο συγγραφέα Romain Rolland – το κείμενο, με τίτλο «Διαταραχή της μνήμης στην Ακρόπολη», θεωρείται πλέον βασικό σημείο αναφοράς.

«Με την απόδειξη των αισθήσεών μου στέκομαι τώρα στην Ακρόπολη, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω» Σίγκμουντ Φρόυντ, 1936

Το Tracing Freud on the Acropolis εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουλίου 2023 στο Freud Museum London και συγκέντρωσε αρχεία, εικόνες και αντικείμενα που εξερευνούν το ταξίδι του Φρόιντ στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με την Ακρόπολη. Ακολούθησε ένα υποστηρικτικό δημόσιο πρόγραμμα και περαιτέρω πληροφορίες.

Την έκθεση επιμελείται η Μαρίνα Μανιαδάκη.

Με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Ακρόπολης, της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουλίου 2023 - 7 Ιανουαρίου 2024

Χαρακτικό της Αθήνας
του Karl Ludwig Lincke, LFRD 5001.

 

Sigmund Freud