ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ - Από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας θα φιλοξενήσει την καινούρια περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας με τίτλο «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας».
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι γυναίκες της Πέλλας, πραγματικές γυναίκες, αστές, πριγκίπισσες, βασίλισσες, δούλες, μητέρες, ιέρειες, εταίρες, ντόπιες ή από άλλα μέρη του ελληνικού κόσμου που έζησαν στη μεγάλη πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου.
Οι γνώσεις μας για τις γυναίκες της Πέλλας βασίζονται στις ελάχιστες γραπτές πηγές και στην τέχνη, όπου προβάλλεται το πρότυπο της όμορφης, κομψής και φιλάρεσκης νέας αστής. Το πρότυπο αυτό όμως δεν αντανακλά πιστά την πραγματική ζωή της ταξικά ιεραρχημένης μακεδονικής κοινωνίας και παραβλέπει τομείς της ζωής των γυναικών, όπως την ιδεολογία τους, τους φόβους τους, τον κοινωνικό αποκλεισμό τους, τον ρόλο τους στη διατήρηση και μετάδοση θρησκευτικών και κοινωνικών αντιλήψεων.
«Οι κατοπτρισμοί των γυναικών» επιδιώκουν να προβάλλουν το περιβάλλον που έζησαν, τις δραστηριότητες, τις ασχολίες, τους ρόλους, τα δικαιώματά τους και προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματά τους.
Μέσα από τις ακόλουθες πέντε ενότητες Παντοτινή Γυναίκα, Γυναίκα εν οίκω, Γυναίκα εν δήμω, Συνομιλία με θεούς και δαίμονες, Κατοπτρισμοί, αποκαλύπτονται τα πρότυπα που γίνονται αντιληπτά και επηρεάζουν τη ζωή, οι δραστηριότητες της γυναίκας στον «οίκο» της και στον δημόσιο χώρο, ο ρόλος της στη λατρεία, τη μαγεία και τα ταφικά έθιμα, αλλά και οι όψεις του προτύπου της γυναίκας της Πέλλας, όπως διαμορφώθηκε κατά την όψιμη κλασική και την ελληνιστική περίοδο.
Μεγάλο τμήμα της περιοδικής έκθεσης εισχωρεί στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, χωρίς να τη διαταράσσει, εμπλουτίζοντας την εμπειρία της επίσκεψης.
Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, εκτός από τα εκθέματα και το συμβατικό εποπτικό υλικό, χρησιμοποιήθηκαν μεγεθυμένες αναπαραστάσεις ειδωλίων με απόδοση της χρωματικής παλέτας των αρχαίων ενδυμάτων, σχέδιο σε κίνηση (animation) και οθόνες αφής, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψουν οι γυναίκες της Πέλλας, να αποκτήσουν φωνή και κίνηση μέσα στο Μουσείο.