Επιλογή Σελίδας

ΠΡΟΥΣΙΑ, ΒΙΘΥΝΙΑ Μ. ΑΣΙΑΣ - Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μωσαϊκό με λιοντάρια κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Προῦσα προς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ, η οποία ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη Βιθυνία της Μ. Ασίας, βόρεια της σημερινής πόλης Düzce στη ΒΔ Τουρκία στον δρόμο από την Πόλη προς την Άγκυρα. Οι ανασκαφές συνεχίζονται στην αρχαία πόλη. Η ανασκαφική ομάδα που εργάζεται στην περιοχή πάνω από το θέατρο της αρχαίας πόλης βρήκε το μωσαϊκό με τα λιοντάρια σε μια κατασκευή που συνδέεται με τη στοά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το δωμάτιο με ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεύει μια ύστερη ρωμαϊκή τοποθεσία λατρείας (ένας χώρος που υποδηλώνει τον συνολικό τρόπο ζωής μιας κοινωνίας ή ομάδας, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες αξίες, πεποιθήσεις, παραδόσεις, τέχνες και άλλα πολιτιστικά στοιχεία).

 

Το σημείο στον αρχαιολογικό χώρο όπου εντοπίστηκε το ψηφιδωτό (φωτ. Ömer Ürer/AA).

 

Διαπιστώθηκε ότι οι εσωτερικοί τοίχοι του δωματίου, του οποίου οι διαστάσεις του είναι περίπου 4,51×6,42 μέτρα, ήταν καλυμμένοι με μαρμάρινες πλάκες με παχύ στρώμα κονιάματος. Το δωμάτιο είχε ορθογώνια κάτοψη με κατεύθυνση βορρά-νότου. Παρατηρήθηκε επίσης θεμελίωση εξέδρας προς τα βόρεια του δωματίου. Καθορίστηκε ότι ολόκληρη η αίθουσα ήταν καλυμμένη με μωσαϊκό δάπεδο από λεπτώς επεξεργασμένες λευκές, μπλε, κίτρινες, πράσινες και καφέ ψηφίδες (μικρές ψηφιδωτές πέτρες διαφόρων χρωμάτων).

 

Το ψηφιδωτό που εντοπίστηκε (φωτ. Ömer Ürer/AA).

 

Το μωσαϊκό, διακοσμημένο με γεωμετρικά μοτίβα, διαθέτει περίγραμμα από μεγαλύτερες και πιο πολύχρωμες ψηφίδες διατεταγμένες σε δομή που μοιάζει με πλαίσιο. Στο κέντρο, μέσα σε μικρότερο τετράγωνο πλαίσιο από μικρότερες ψηφίδες, απεικονίζεται μία σκηνή. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτό το δωμάτιο, με απεικονίσεις τυμπάνων και αυλών, δείχνουν ότι πρόκειται για «τόπο λατρείας του Διονύσου».

 

Το ψηφιδωτό που εντοπίστηκε (φωτ. Ömer Ürer/AA).

 

Η Προῦσα προς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ ιδρύθηκε σε έναν λόφο που εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και κατέληγε σε μια πεδιάδα. Τον 2ο αιώνα π.Χ., οι Βιθύνιοι, με αρχηγό τον βασιλιά τους Πρωσία Α’, κατέλαβαν την Κίερο από τους Μαριανδύνους και την πολιτεία της Ηράκλειας. Ο Πρωσίας βελτίωσε την πόλη και τη στόλισε με πολλά μνημεία. Την οχύρωσε και άλλαξε το όνομά της σε Πρωσία. Το αρχαίο θέατρο της πόλης, γνωστό ως Σαράντα Βήματα, κτίστηκε κατά την Ελληνιστική εποχή (300-30 π.Χ.) και περιλαμβάνει προσθήκες από τη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ.-300 μ.Χ.).