ΛΑΟΔΙΚΕΙΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - Οι ανασκαφικές έρευνες που διεξήχθησαν κατά την κατασκευή σύγχρονου σταδίου στην Λαοδίκεια, σημερινή Ντενιζλί, της δυτικής Μικράς Ασίας, οδήγησε στην αποκάλυψη ταφών ηλικίας 2.000 ετών. Η Λαοδίκεια η εν Φρυγία (στη Φρυγία) ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει στον ποταμό Μαίανδρο. Πήρε το όνομά της από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος.
Πριν από λίγο καιρό ο δήμος είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Διατήρησης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς του Αϊδινίου να προβεί σε έρευνα σε χώρο 70.000 τετραγωνικών μέτρων σε αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Λαοδίκειας στην περιοχή Εσκί Ισάρ, προκειμένου να κατασκευαστεί νέο γήπεδο. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές τομές στην περιοχή εποπτείας της ανασκαφικής ομάδας της Λαοδίκειας και της Διεύθυνσης του τοπικού μουσείου. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής τομής, που πραγματοποιήθηκε στο νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου της πόλης, όπου είχε προγραμματιστεί η κατασκευή του σταδίου, ανακαλύφθηκε κτιστός καμαροσκεπής τάφος ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών, περιβαλλόμενος από τοίχο.
Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές ορθογώνιος ταφικός θάλαμος, στον οποίον βρέθηκαν σαρκοφάγοι και τάφοι από τραβερτίνη λίθο. Μέσα στους τάφους βρέθηκε χάλκινο νόμισμα του Αυτοκράτορα Καρακάλλα (211-217 μ.Χ.), ασημένιο νόμισμα του Αυτοκράτορα Βαλεριανού (253-260 μ.Χ.), μαζί με τέσσερις γυάλινες φιάλες, μερικές από τις οποίες ήταν σπασμένες, δύο πήλινες φιάλες, 11 πήλινοι λύχνοι, κεφαλή Έρωτα, τρία πήλινα κύπελλα, πήλινα μαγειρικά σκεύη, πέντε οστέινες περόνες, κομμάτια οστέινου κουταλιού και ορθογώνιο τεμάχιο χάλκινου διαβρωμένου σκεύους και άλλα κτερίσματα. Αναφέρθηκε από τους ανασκαφείς ότι οι σκελετοί βρέθηκαν κατεστραμμένοι, με ορισμένα τμήματά τους αλλοιωμένα ολοκληρωτικά εξαιτίας της υγρασίας και της δράσης τυμβωρύχων. Τα αντικείμενα ετέθησαν υπό την προστασία της Διεύθυνσης του Μουσείου του Ντενιζλί.
Μετά την εύρεση του τάφου, η περιοχή κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος και θα αναζητηθεί άλλη περιοχή για την ανέγερση του σταδίου. Στη Λαοδίκεια, που είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, βρισκόταν μία από τις επτά εκκλησίες που αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ως η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας μετά την Έφεσο, η Λαοδίκεια φιλοξενεί πολλά ιστορικά μνημεία και κτήρια. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται από το 2003.
Πηγή: hurriyetdailynews.com