Επιλογή Σελίδας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Ζεϊνέπ Αχούνμπαϊ καταθέτει τις απόψεις της, ανάμεσα σε άλλα,  και για το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης, εν όψει της συζήτησης των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή, 6/11/20.

«Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς είναι η κατά χώραν διατήρηση των καταλοίπων. Αυτό επιτρέπει στους αρχαιολόγους και το κοινό να μελετούν και να αξιολογούν τα κατάλοιπα στην αυθεντική τους θέση. Η κατά χώραν διατήρηση παρέχει τα μέσα για να βλέπουμε και να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ των αρχαιολογικών λειψάνων και της συνολικής μορφής της πόλης. Παρέχει τη δυνατότητα συνέχισης περαιτέρω ερευνών στο μέλλον. Οταν τα αρχαία κατάλοιπα μετακινούνται σε νέα θέση, η σχέση τους με τον αρχαιολογικό χώρο διαταράσσεται και υπάρχει κίνδυνος απώλειας στοιχείων ή λεπτομερειών κατά την αποσυναρμολόγηση και μεταφορά τους.

Οι κανόνες για τη διαφύλαξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς ορίζουν τη διατήρηση των υλικών καταλοίπων στη θέση τους. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι εξαιρετικής οικουμενικής αξίας απαιτούν αυστηρή τήρηση των καθιερωμένων κανόνων προστασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν πληρούται το κριτήριο που σχετίζεται με τη διατήρηση της αυθεντικότητας του τοπίου. Η αλλαγή από την επί τόπου διατήρηση των αρχαιοτήτων στην απόφαση της διάλυσης και μεταφοράς τους μπορεί να αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ακεραιότητα τους. Δεν είναι ο σωστός ή ο ιδανικός τρόπος για τη διατήρηση των εξαιρετικών καταλοίπων που βρέθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου.

Η αλλαγή στην απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό το φως της εξαιρετικής αξίας τους. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την κληρονομιά της ανθρωπότητας επί τόπου. Διεθνείς κανόνες το απαιτούν. Θα ήθελα να ζητήσω από τις αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Εχουν μεγάλη ευθύνη όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Ελπίζω ότι η ευθυκρισία των δικαστών θα είναι προς όφελος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι καθήκον μου να αντιδρώ στο ενδεχόμενο της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εύχομαι το καλύτερο, ώστε να ανατραπεί η απόφαση μετακίνησης των αρχαίων της Θεσσαλονίκης».

Πηγή: Γιάννης Θεοχάρης | efsyn.gr

Η Ζεϊνέπ Αχούνμπαϊ (Zeynep Ahunbay) είναι ιδιαίτερα γνωστή λόγω του αγώνα της για τη σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου του Hasankeyf στη ΝΑ Τουρκία για το οποίο κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, διεθνούς ακτινοβολίας με μεγάλο συγγραφικό και αναστηλωτικό έργο στην Τουρκία, (Κωνσταντινούπολη: Αγία Σοφία, Μονή Παντοκράτορος, Τείχη) και σε άλλες χώρες, ακτιβίστρια, υπήρξε έως πρόσφατα μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Αγίας Σοφίας. Είναι ιδιαίτερα γνωστή λόγω του αγώνα της για τη σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου του Hasankeyf στη ΝΑ Τουρκία, ενός από τους παλαιότερους οικισμούς στον κόσμο, τοπίου εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ο οποίος θυσιάστηκε για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου υδροηλεκτρικού φράγματος. 

Σχετικά Άρθρα:

Μετρό Θεσσαλονίκης: ομιλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
ΣΕΑ: Σε ποιο βωμό θυσιάστηκαν οι αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης;
Μετρό Θεσσαλονίκης: εγκαίνια επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων Σταθμού Βενιζέλου
Σταθμός Βενιζέλου Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων με την επαναφορ...
Επαναπατρίστηκαν από το Μόναχο και οι τελευταίες 60 κυπριακές αρχαιότητες της «υπόθεσης Ντικμέν»
Η Θεσσαλονίκη ως έδρα Δεσποτών και Αυτοκρατόρων κατά τα Παλαιολόγεια Χρόνια
Διαιρεμένο Μνημείο. Η διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθενώνα - 29.11.2023
Η άποψη των Times για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά».
Μπορεί να κατασκευαστεί ο Σταθμός Βενιζέλου με τις αρχαιότητες αμετακίνητες; Οι ειδικοί απαντούν - Δ...
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου