ΔΙΚΕΜΕΣ – Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου (19:00) δόθηκε διάλεξη από τον Thomas W. Gallant, Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, CYA Απόφοιτος ('76) και μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΔΙΚΕΜΕΣ, με θέμα: «Black Mountain: Η αγάπη και ο θάνατος σε ένα δέκατο ένατο αιώνα ελληνικό νησί».
Η ιστορία
Η στυγερή δολοφονία του αγγλικού Captain John Parker και ο σκύλος του, Duffy, στο ελληνικό νησί της Κεφαλονιάς Μάιο του 1849 δημιούργησε μια αιτία célèbre στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Ο Parker, ένας επί μακρόν διαμένων του νησιού μας, είχε παντρευτεί την όμορφη Κιάρα Assani, την κόρη μιας από τις εξέχουσες αριστοκρατικές οικογένειες του νησιού. Την εποχή του θανάτου του ο Parker υπηρετούσε στο Ιόνιο Ελληνική Αστυνομία ως δασοφύλακας στο Μαύρο Βουνό. Χρησιμοποιώντας έγγραφα από τα αρχεία στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, ο καθηγητής Gallant αφηγείται την ιστορία της ερωτικής σχέσης των Parkers και της δολοφονίας του. Η δολοφονία Parker ποτέ δεν λύθηκε, παρά τις έντονες έρευνες της αστυνομίας. Οι ύποπτοι, όμως, εντοπίζονται μέσα από μια λεπτομερή ανάλυση τριών διαφορετικών υπόπτων ή ομάδων υπόπτων. Η ιστορία ερευνά το περίγραμμα της κοινωνικής ζωής κατά τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα. Επιπλέον, επιχειρείται να λυθεί το μυστήριο;
Ο Thomas W. Gallant είναι Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Έλαβε το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι ο συγγραφέας των δώδεκα βιβλία και πάνω από 40 άρθρων. Μεταξύ των βιβλίων του είναι: σύγχρονη Ελλάδα (2001), η βραβευμένη Βιώνοντας Dominion: Πολιτισμός, Ταυτότητες και Εξουσία στο Βρετανικό Μεσόγειο (2002), και καύση Αύγουστος: Το 1818 αντι-ελληνικές Riot στο Τορόντο (2008). Πρόσφατα δημοσιεύσεις του είναι: Η Ιστορία του Εδιμβούργου των Ελλήνων, 1768-1913: The Long δέκατο ένατο αιώνα (2015), Η εμπειρία της αποικιακής κυριαρχίας. Πολιτισμός, ταυτότητα και εξουσία στα Επτάνησα, 1817-1864 (2015), Σύγχρονη Ελλάδα από την Ανεξαρτησία έως σήμερα (2016), Σύγχρονη Ελλάδα (2017). Σε εξέλιξη είναι: Δολοφονία στο Black Mountain: Η αγάπη και ο θάνατος σε ένα δέκατο ένατο αιώνα ελληνικό νησί (2017) και Ο Πρώτος Σύγχρονος Πόλεμο της Ευρώπης : Ο ελληνο-οθωμανικός πόλεμος του 1897 (2018).