Έφυγε από τη ζωή (16/1/2022), η για πολλές δεκαετίες Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Αιμιλία Μπακούρου. Η εκλιπούσα άφησε έντονα τη σφραγίδα της στην λειτουργία της Εφορείας και συνέβαλε σημαντικά στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κυρίως της καστροπολιτείας του Μυστρά.
Ήταν μητέρα δύο παιδιών του Δημήτρη και της Ναταλίας και ευτύχησε να δει δυο εγγόνια, τον Γιάννη και την Αιμιλένα.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:
«Η Αιμιλία Μπακούρου υπήρξε μία ακάματη δημόσια λειτουργός. Κατά την πολύχρονη υπηρεσία της στο Υπουργείο Πολιτισμού, προώθησε την ανασκαφική έρευνα, αλλά και τη συντήρηση και αποκατάσταση δεκάδων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Φρόντισε την οργάνωση και διαχείριση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, τη δημιουργία τοπικών εργαστηρίων συντήρησης, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μουσειακών εκθέσεων. Συνετέλεσε αποφασιστικά στην οργάνωση της ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
Διακεκριμένη επιστήμονας, η Αιμιλία Μπακούρου έχαιρε του σεβασμού και της εκτίμησης των συναδέλφων της. Ο δυναμισμός, η αφοσίωση, η ψύχραιμη ματιά και η αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων συνιστούν την παρακαταθήκη της για το έμψυχο δυναμικό, όχι μόνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στην οποία με υπέρμετρο ζήλο υπηρέτησε, όσο και της ευρύτερης αρχαιολογικής οικογένειας.
Το έργο της αποτελεί παρακαταθήκη για τους νεότερους συναδέλφους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της».
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωσε:
«Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια, στις 16 Ιανουαρίου 2022, της αρχαιολόγου Αιμιλίας Μπακούρου και άοκνης μαχήτριας στην προστασία και την ανάδειξη των βυζαντινών αρχαιοτήτων της Νότιας Πελοποννήσου. Η Αιμιλία Μπακούρου σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1973. Από το 1975 εργαζόταν στην Πελοπόννησο. Από το 1980 έως το 2006 διετέλεσε Διευθύντρια της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητα στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας. Η συμβολή της στην ανασκαφή, σωτηρία, δημοσίευση, ανάδειξη και προστασία των μνημείων ειδικά της Λακωνικής είναι τεράστια. Ο αρχαιολογικός χώρος της βυζαντινής Κατροπολιτείας του Μυστρά, το Δίκτυο Μουσείων Μάνης, τα έργα στη
Μονεμβασία, η αναστήλωση βυζαντινών ναών στη Λακωνία, αλλά και το υποδειγματικό έργο που εκτελέστηκε για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 φέρουν την σφραγίδα της. Με εργατικότητα, αντοχή σε κάθε είδους πιέσεις, με εμπιστοσύνη στους συναδέλφους της Υπηρεσίας και διάθεση να διδάξει και να διδαχθεί, η Αιμιλία Μπακούρου αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο και έμπνευση για όσους και όσες συνεργάστηκαν μαζί της. Όπως γράφουν οι συνάδελφοί της από την ΕΦΑ Λακωνίας: «Οι πνευματικές ικανότητες, η ενσυναίσθηση, η βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό ήταν τα όπλα της στο πολυμέτωπο έργο της διάσωσης, προβολής και ανάδειξης του μνημειακού πλούτου της περιοχής μας. Όλοι όσοι ζήσαμε και εργαστήκαμε κοντά της την αποχαιρετούμε με βαθιά αγάπη και σεβασμό.»