Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ - Από τις 20 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 26 Μαρτίου 2023, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης η εμβληματική έκθεση με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Βαγγέλης Κύρης - Ανατόλι Γεωργίεφ. 130 x 105 cm Ενδυμασία του βασιλέως Όθωνος, 19ος αι. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος. Χειροποίητο χρυσοκέντημα με χρυσή μεταλλική κλωστή, γαϊτάνι, κορδόνι και χειροποίητα πλεκτά κουμπιά, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά.

 

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου θα φιλοξενηθούν με μια ξεχωριστή τέχνη 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα, που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας. Ο αείμνηστος Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ήταν εκείνος που με ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης εμπιστεύθηκε τις αυθεντικές ενδυμασίες της συλλογής του Μουσείου σε δύο καλλιτέχνες, τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ, για να τις παρουσιάσουν με έναν καλλιτεχνικό τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους.

 

Βαγγέλης Κύρης - Ανατόλι Γεωργίεφ. 130 x 105 cm. Φορεσιά Νισύρου, 19ος αι. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος. Χειροποίητο κέντημα (φουσκωτή βελονιά) με βαμβακερές, ασημένιες και χρυσές μεταλλικές κλωστές, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά.

 

Οι καλλιτέχνες ώσμωσαν δημιουργικά τη φωτογραφία πάνω σε ύφασμα και, κεντώντας λεπτομέρειες των ενδυμάτων, δημιούργησαν μια νέα τέχνη με εξαιρετικά έργα που θα παρουσιάζονταν σε μια έκθεση για το κοινό στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Καθώς όμως, για λόγους ανωτέρας βίας (πανδημίας) δεν στάθηκε αυτό δυνατό, με αφορμή και την φετινή επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, η έκθεση υλοποιείται σήμερα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης με την πλήρη μορφή της, καθώς σ’ αυτήν περιέχονται και ενδύματα από τη Μ. Ασία. 

 

Βαγγέλης Κύρης - Ανατόλι Γεωργίεφ. 130 x 105 cm. Κοντογούνι της Ρόζας Μπότσαρη, αυλή της βασίλισσας Αμαλίας, 19ος αι. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος. Χειροποίητο χρυσοκέντημα με χρυσό κορδόνι, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά.

 

Στην έκθεση θα θαυμάσουμε τα 70 έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις «χαμένες πατρίδες». Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αι. Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως πέρυσι και φέτος σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους. Όμως, η συνολική μεγάλη παρουσίαση φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης και οφείλει την υλοποίησή της στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τις κρητικές ενδυμασίες.

 

Βαγγέλης Κύρης - Ανατόλι Γεωργίεφ. 130 x 105 cm. Φορεσιά Ζακύνθου, 18ος αι. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος. Χειροποίητο κέντημα (αλυσίδα) με βαμβακερή κλωστή, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά.

 

Στην έκθεση θα συναντήσουμε δύο ξεχωριστές δημιουργίες που αναφέρονται διακριτικά στην αρχαιότητα ως μικρός φόρος τιμής στα μουσεία που παρουσιάζονται: το πρώτο έργο αναφέρεται στο ένδυμα της περίφημης Κυρίας της Ωξέρ, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και συγκρίνεται με πρωτοαρχαϊκά γλυπτά, όπως η Κόρη της Ελεύθερνας στην Κρήτη.

 

Βαγγέλης Κύρης - Ανατόλι Γεωργίεφ. 130 x 105 cm. Ενδυμασία του Δημητρίου Μαυρομιχάλη, υπασπιστή του βασιλέως Όθωνος, 19ος αι. Χειροποίητο ασημοκέντημα με ασημί γαϊτάνι και κορδόνι, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά.

 

Βαγγέλης Κύρης - Ανατόλι Γεωργίεφ. 130 x 105 cm. Ενδυμασία του οπλαρχηγού Βάσσου Μαυροβουνιώτη, 19ος αι. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος. Χειροποίητο χρυσοκέντημα με χρυσή μεταλλική κλωστή, γαϊτάνι, κορδόνι, τιρτίρι και μεταλλικές πούλιες, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά.

 

Βαγγέλης Κύρης - Ανατόλι Γεωργίεφ. 130 x 105 cm. Φορεσιά Κέρκυρας, 19ος αι. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος. Χειροποίητο χρυσοκέντημα με χρυσή μεταλλική κλωστή και κορδόνια και κέντημα (αλυσίδα) με βαμβακερή κλωστή, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά.

 

Ανάλογα επίσης κεντήθηκε δείγμα από διακοσμητικές λεπτομέρειες αρχαϊκής Κόρης του Μουσείου Ακρόπολης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν πάνω στο λευκό της επιδερμίδας του μαρμάρου, μικρή αναφορά σε ένα παρελθόν που διαλαλεί την κοινότητα της ομορφιάς του ντυμένου με διαχρονική διάρκεια, έως το σήμερα.

 

Vangelis Kyris, Anatoli, Kourd gallery, Athens, Greece, 2022 © Photography Boris Kirpotin, December, 2022 Athens, Greece boriskirpotin@yahoo.com www.kirpotin.gr

 

Vangelis Kyris, Anatoli, Kourd gallery, Athens, Greece, 2022 © Photography Boris Kirpotin, December, 2022 Athens, Greece boriskirpotin@yahoo.com www.kirpotin.gr

 

Η είσοδος στην έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.

Βαγγέλης Κύρης - Ανατόλι Γεωργίεφ. 130 x 170 cm. Ενδυμασία της κυρα-Φροσύνης,Ιωάννινα, Ήπειρος, 18ος αι. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος. Χειροποίητο χρυσοκέντημα με χρυσό κορδόνι, γαϊτάνι και μεταλλικές πούλιες, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά.