ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, σχεδίασαν και οργάνωσαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την «προσεισμική Ζάκυνθο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης από 3 έως και 6 Απριλίου 2017.
Η σχεδίαση του προγράμματος βασίσθηκε στη Μακέτα (διαστ:. 3,66μ.Χ1,60μ.) της πόλης της Ζακύνθου πριν από τον σεισμό του 1953, δωρεά στο Μουσείο του ζακυνθινού αρχιτέκτονα Γιάννη Μάνεση. Ο Μάνεσης επί 14 χρόνια, από το 1972 έως το 1986, έκτισε σε κλίμακα 1:500 τις γειτονιές της πόλης της περιόδου 1930-1950. Για τη δημιουργία της χρησιμοποίησε παλαιά τοπογραφικά, αεροφωτογραφίες, σκίτσα, σχέδια, κάρτες, φωτογραφίες και τις αναμνήσεις του από την αγαπημένη του πατρίδα. Τα σπίτια τα κατασκεύασε από φλαμούρι, τα δένδρα από πολύ λεπτό σύρμα, τα φυλλώματα στους φοίνικες από πούπουλα τρυγονιών, τους φανοστάτες από νάιλον, τα βραχάκια από φυσική πέτρα του λιμανιού, τις βάρκες και τα πλοιάρια ξύλινα, τα υψώματα από αλλεπάλληλα φύλλα φελλού.
Αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος στάθηκε η δωρεά στο Μουσείο από τη οικογένεια Μάνεση υλικού που είχε χρησιμοποιήσει ο αρχιτέκτονας κατά την κατασκευή της μακέτας: ενδεικτικά αναφέρεται το αρχικό «δείγμα», διαστάσεων 0,60μ.Χ0,70μ., όπου για πρώτη φορά πειραματίστηκε για να διαπιστώσει τις δυνατότητες και τα προβλήματα του εγχειρήματος, προτού αρχίσει την κατασκευή της μακέτας στη μεγάλη «κανονική» βάση, σκίτσα και ιδιόχειρες σημειώσεις του, φωτογραφίες, η σέγα και τα εξαρτήματά της, κουτιά με ποικίλα κατασκευαστικά υλικάκαι εργαλεία, όπως συρμάτινο νήμα, κομμάτια φελλού, τριμμένο σφουγγάρι, χορτάρι, φλούδες ξύλου, καλαμιές, αθάνατοι, περγουλιές, σταυροί, φοίνικες, λαμπίδες, δέντρα, μια μισοτελειωμένη μαούνακαι μισοτελειωμένα δέντρα, ξύστρα, τρυπανάκια, πινέλα, πενάκια.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του Μουσείου, οι εκπαιδευτικοί με το προσωπικό της Εφορείας θα ξεναγήσουν τους μαθητές στη Μακέτα, στα υλικά και τα εργαλεία που είχε χρησιμοποιήσει ο αρχιτέκτονας κατά την κατασκευή της– δωρεά της οικογένειας- και εκτίθενται προσωρινά στο Μουσείο, θα τους εξηγήσουν τη μέθοδο και τους τρόπους κατασκευής μιας μακέτας. Θα ακολουθήσει βιωματικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές θα επιλέξουν μια γειτονιά ή ένα αντιπροσωπευτικό κτήριο της προσεισμικής πόλης και θα φτιάξουν τη δική τους μακέτα.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης από δημοτικά σχολεία του νησιού.