ΛΟΝΔΙΝΟ - Η Βρετανία θα πρέπει να είναι μέρος μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας να φέρει τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του Brexit, Λόρδο Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνει μια μεγάλη χειρονομία για να δημιουργήσει στενότερες διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας δίνοντας λύση στη μακροχρόνια διαμάχη, με τα γλυπτά να επιστρέφουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τις αρχές του 1800, όταν τα πήρε ο Λόρδος Elgin. Ο Λόρδος Φροστ δήλωσε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συλλογική εκστρατεία για να ενθαρρύνει άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν επίσης τμήματα των μαρμάρων, να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είπε ότι θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από ελληνικά μουσεία να πηγαίνουν στη Βρετανία, καθώς και στενότεροι πολιτιστικοί δεσμοί, συμπεριλαμβανομένων γλωσσικών ανταλλαγών.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήρθε η ώρα για μια μεγάλη χειρονομία και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Είναι να προσφερθούμε να επιστρέψουμε τα μάρμαρα ως δώρο στην Ελλάδα από αυτή τη χώρα, αλλά ως μέρος και υπό την προϋπόθεση μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων.
Ο Φροστ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα γλυπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, αν και ήταν σαφής ότι η συμφωνία θα είναι «εφάπαξ» και δεν θα ανοίξει την πόρτα σε άλλες μακροχρόνιες διεκδικήσεις για αντικείμενα των Βρετανικών Μουσείων, όπως τα χάλκινα του Μπενίν από τη Νιγηρία που κατασχέθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις το 1897 και βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εκστρατείας επαναπατρισμού.
«Μια τέτοια εταιρική σχέση θα πρέπει να παραμερίσει οριστικά τα δικαιώματα και τα λάθη της ιδιωτικής απόκτησης», δήλωσε ο Φροστ. «Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι δεν αποτελεί προηγούμενο για αιτήματα επιστροφής για οποιοδήποτε άλλο μουσειακό έκθεμα».
Πηγή: www.theguardian.com
Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ