Επιλογή Σελίδας

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες τεχνολογίες αποτύπωσης στην υπηρεσία της αρχαιολογικής ανασκαφής και εργαλεία αρχαιολογικής πρόβλεψης», διάρκειας 37,5 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί διά ζώσης. Το πρόγραμμα παρέχει 2 ECTS.

Λέξεις κλειδιά που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία του Θερινού Σχολείου είναι: η Μετάβαση και η Διεπιστημονικότητα. Μετάβαση από τη Θεωρία στην Πράξη, και Διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία στο πλαίσιο της συστηματικής αρχαιολογικής ανασκαφής. Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα βιώσουν σε πραγματικές συνθήκες, αφενός όλα τα στάδια της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Βεργίνα και αφετέρου τις διαδικασίες μετρητικής και θεματικής τεκμηρίωσης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, του σκάμματος και των ευρημάτων. Τα παραπάνω υπό το πρίσμα της Διεπιστημονικής συνεργασίας, που μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί την ουσιαστική και ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, στο πεδίο οι συμμετέχουσες/ συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν τις εργασίας μιας συστηματικής αρχαιολογικής ανασκαφής, τη χρήση Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ) για την αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου και του σκάμματος με παγχρωματική, πολυφασματική κάμερα και εναέριο σύστημα σάρωσης, επίγειου GNSS για την υποστήριξη του ΣμηΕΑ, επίγειου σταθερού και φορητού σαρωτή για την αποτύπωση του σκάμματος και των ευρημάτων, και συστήματος γεωφυσικής έρευνας για τον εντοπισμό καλυμμένων αρχαιολογικών δομών. Σε εργαστηριακό περιβάλλον (στο Εργαστήριο της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του ΑΠΘ στη Βεργίνα) θα αναλυθούν τα ημερολόγια της ανασκαφής που παρακολούθησαν, καθώς και οι εργασίες επίλυσης και επεξεργασίας όλων των παραπάνω γεωχωρικών δεδομένων και παραγωγής των προϊόντων αρχαιολογικού περιεχομένου.

Έναρξη - λήξη προγράμματος: 30 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2025.

ECTS: 2.

Υποβολή Αίτησης: Έως και τις 10/5/2025.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες, συμμετέχοντες, θα λάβουν Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης.

Για πληροφορίες/λεπτομέρειες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος:

https://kedivim.auth.gr/programs/kainotomes-arxaiologikis-anaskafis/

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δημήτριος Καϊμάρης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.