Η Δρ Έμιλι Χάουζερ (Emily Hauser), λέκτορας κλασικών και αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ που ανέθεσε την ψηφιακή ανακατασκευή, είπε στον Observer: «Είναι απίστευτα μοντέρνα. Μου έκοψε την ανάσα. Για πρώτη φορά, κοιτάμε το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα βασίλειο που σχετίζεται με την Ελένη της Τροίας –η αδερφή της Ελένης, η Κλυταιμνήστρα, ήταν βασίλισσα των Μυκηνών στο μύθο– και από όπου ο ποιητής Όμηρος φαντάστηκε τους Έλληνες του Τρωικού πολέμου. Τέτοιες ψηφιακές ανακατασκευές μας πείθουν ότι επρόκειτο για αληθινούς ανθρώπους. Είναι απίστευτα συναρπαστικό να σκεφτόμαστε ότι, για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε κάτω από το έδαφος πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια, είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε το πραγματικό πρόσωπο μιας βασιλικής γυναίκας της εποχής του Χαλκού. Αυτή η γυναίκα πέθανε γύρω στις αρχές της ύστερης εποχής του χαλκού, αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν από την υποτιθέμενη ημερομηνία του Τρωικού πολέμου».
Ένας ψηφιακός καλλιτέχνης, ο Juanjo Ortega G., ανέπτυξε το ρεαλιστικό πρόσωπο από μια ανακατασκευή από πηλό της ίδιας γυναίκας που έγινε τη δεκαετία του 1980 από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, πρωτοπόρους μιας από τις σημαντικότερες μεθόδους αναδόμησης προσώπου.
Η Χάουζερ, της οποίας το βιβλίο Mythica: A New History of Homer's World, Through the Women Written Out of It θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι η τεχνική εξέλιξη στην εγκληματολογική ανθρωπολογία και την ανάλυση DNA, καθώς και η ραδιοχρονολόγηση άνθρακα και η 3D ψηφιακή εκτύπωση, έχουν οδηγήσει σε δραματικές βελτιώσεις στις ανακατασκευές του αρχαίου κόσμου. «Μπορούμε – για πρώτη φορά – να κοιτάξουμε πίσω στα μάτια του παρελθόντος».
Πηγή: www.theguardian.com | www.observer.com
Ψηφιακή ανάπλαση του προσώπου μιας γυναίκας της Μυκηναϊκής εποχής (φωτ. Juanjo Ortega G. / AVIF).