Κωνσταντίνος Σμπόνιας
Ο Κωνσταντίνος Σμπόνιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1988 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης (D.Phil), Κέιμπριτζ και Ντάραμ (μεταδιδακτορικό).
Δίδαξε (Π.Δ. 407) στα πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Aπό το 2002 εργάζεται στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ως Επίκουρος και από το 2013 ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο "Πολιτισμοί του Αιγαίου με δυνατότητα διδασκαλίας των πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής".
Συμμετέχει σε αρχαιολογικά ερευνητικά προγράμματα μελέτης του τοπίου στην Βοιωτία, την Κρήτη, τα Ιόνια νησιά και τις Κυκλάδες. Στα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα και μελέτες περιλαμβάνεται η αρχαιολογική έρευνα της Νήσου Θηρασίας, η δημοσίευση του ΥΜ ΙΙΙΓ οικισμού στο όρος Βρύσινα Ρεθύμνου, η δημοσίευση της αρχαιολογικής έρευνας επιφανείας στον μινωικό οικισμό της Τρυπητής στα Αστερούσια Κρήτης, η συνδημοσίευση της αρχαιολογικής έρευνας επιφανείας στην αρχαία Τανάγρα Βοιωτίας και η μελέτη των ταφικών εθίμων και της ταφικής αρχιτεκτονικής του Πρωτομινωικού νεκροταφείου στις Γούρνες Κρήτης.
Είναι συγγραφέας πολλών μελετών μεταξύ των οποίων τα: Frükretische Siegel: Ansätze für eine Interpretation der sozial- politischen Entwicklung auf Kreta während der Frühbronzezeit (1995). Reconstructing Past Population Trends in Mediterranean (2000) (επιμέλεια με J. Bintliff). ‘The seals from the cemetery at Moni Odigitria’, στο Κ. Branigan – A. Vasilakis (eds), The Prepalatial Cemetery at Moni Odigitria , 2010. ‘Diversity and Transformation. Looking for Meanings in the Prepalatial Seal Consumption and Use’, στο CMS Beiheft 8, 2010. ‘Ορεινά περάσματα και όρη στη μινωική Κρήτη. Η περίπτωση του Βρύσινα’, Πεπραγμένα Ι Κρητολογικού Συνεδρίου Τομ. Α2, 2011.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η αιγαιακή προϊστορία, η αρχαιολογία του τοπίου, η αρχαιολογική θεωρία, τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και η εφαρμογή τους στην αρχαιολογία.
Email: sbonias@ionio.gr